Bæredygtig festival
15. december 2021
Planlægningen af tre dages bæredygtig musikfestival i august næste år er i fuld gang hos folkene bag AiaSound Festival. De arbejder både på at skabe en festival fuld af fede musik-oplevelser og samvær mellem mennesker, og at festivalen på Tiøren ved København gøres så bæredygtig som overhovedet muligt. Ambitionen er, at det i samarbejde mellem arrangører og leverandører, skal være den mest bæredygtige festival i Norden.
– Det er fremtiden, og vi skal fra starten af tage alle de rigtige valg, så lyd, lys, renovation, mad og så videre hele vejen igennem er bæredygtigt. Derfor er det et krav til alle samarbejdspartnere, at de også bidrager, siger Jonas Nybro, talsmand for AiaSound Festival.
Det handler for eksempel om, at der ikke bruges plastic service og, at der dækkes af for CO2 udledningen ved alle de rejser arrangementet kræver, herunder de optrædende bands til festivalen. AiaSound Festival vil i 2022 heller ikke have et campområde, men i stedet henvise til, at gæsterne bruger mulighederne for overnatning i storbyen København. Alene det fjerner 27% af miljøbelastningen. Samtidig er der ingen parkeringspladser til biler. Folk bliver bedt om at ankomme til fods, på cykel eller med metro, og det er der gode muligheder for med beliggenhed tæt op ad København.
Et grønt mindset
Målet er at tænkte bæredygtighed så godt ind fra starten af, at det ikke påvirker oplevelsen af festivalen. AiaSound Festival samarbejder med Bæredygtig Bundlinje 2.0 i Københavns Kommune og selskabet GH Sustainability. De laver en rapport, som viser alle tallene for, hvor bæredygtig festivalen er. Den udkommer snart med tal for 2021 festivalen, der blev afviklet under navnet ØreSound. Det er lavet om for bedre at nå et internationalt publikum.
Rapporten gør det fuldt transparent, hvor meget hver gæst belaster miljøet og hvad belastningen kommer fra. Det gør det muligt at sætte ind med, hvordan man så kan reducere mest muligt. Det kan være alt lige fra, at den plast, der bruges til shots-rør, smeltes om og genbruges, til at plante træer eller donere en del af billetgebyret til bæredygtige formål, som Venue Manager og AiaSound Festival gør i fællesskab.
Det grønne budskab
Jonas Nybro håber at kravet til samarbejdspartnere om, at de bidrager til bæredygtighed, får idéen til at sprede sig. Det er blevet godt modtaget.
– Alle er villige og synes det er fedt. Det støtter vores idé om grønne ringe, siger Jonas Nybro og fortæller, at der også vil være en grøn startup-hub på festivalen. Iværksættere inviteres til at præsentere deres bæredygtige produkter, og kan få opmærksomhed og i nogle tilfælde finansiering. Der kommer også et legat til en iværksætter, der så får bedre mulighed for at gøre noget godt med sit grønne projekt.
AiaSound Festival ønsker ikke at presse noget ned over hovedet på festivaldeltagerne.
– Vi bevarer samme kvalitet og gæsterne går ikke glip af noget, siger Jonas Nybro.
For eksempel vil der være et bredt udbud af mad, hvor der satses på kvalitet. Så kan folk selv træffe det valg, der er det rigtige for dem, mens festivalarrangørerne sørger for, at den samlede klimabelastning er mindst mulig.
Det gælder ikke kun miljøet. At være bæredygtig handler også om social ansvarlighed. Her er der samarbejdspartnere, som hjælper mennesker, der har det svært med arbejdsmarkedet, så de også kan få en rolle på festivalen.
Business Director i Venue Manager, Peter Richardt, synes det er meget inspirerende med den måde AiaSound Festival tænker bæredygtighed ind i alle de mange led, der er i at afvikle en festival. Det tror han vil inspirere mange andre i branchen, og Venue Manager er glade for at kunne bidrage til formålet.